Alles wat je moet weten over Functional Training
Bij functional training draait alles erom dat jij je functioneel fijn kunt bewegen. Maar daar stopt het niet bij! We leggen je er alles over uit.
Functional training is een bepaalde soort training die het lichaam traint voor dagelijkse activiteiten. In tegenstelling tot krachttraining, waar er vaak één bepaalde spiergroep wordt geïsoleerd, worden er bij functional training juist meerdere spiergroepen en gewrichten tegelijkertijd aan het werk gezet.
Door deze aanpak verbetert de coördinatie, balans en de algehele kracht. Hierdoor worden dagelijkse activiteiten vaak gemakkelijker en effectiever.
Populatie van functional training
Functional training is een type training die over de laatste jaren sterk in populariteit is toegenomen in de fitnesswereld. Het concept van functional training is simpel: trainen op een manier die direct bijdraagt aan de prestaties van dagelijkse activiteiten, sporten, en algemene levenskwaliteit.
De vorm van trainen is bedacht om het lichaam als één samenhangend geheel te versterken, in plaats van allemaal losse spiergroepen te trainen. Dit maakt functional training erg waardevol voor veel verschillende mensen, variërend van professionele atleten tot mensen die gewoon graag fit willen blijven.
Voordelen van functional training
Verbeterde algehele kracht
Doordat je bij het functional training veel focust op het trainen van meerdere spiergroepen, verbetert de kracht die je in het dagelijkse leven ook echt daadwerkelijk gebruikt.
Betere coördinatie en balans
Met veel verschillende dynamische bewegingen verbetert de coördinatie en balans van het lichaam. Dit komt doordat deze oefeningen het lichaam uitdagen om te stabiliseren tijdens een beweging. Een goede coördinatie en balans is super belangrijk, ze kunnen het risico op vallen, en de daarbij horende blessures aanzienlijk verminderen, vooral bij ouderen.
Efficiëntie; het grootste voordeel
Efficiëntie is een van de grootste voordelen in het beoefenen van functional training. Doordat je met functional training meerdere spiergroepen aan het werk zet is het dus mogelijk om uitgebreide work-outs te voltooien in een kortere tijd dan bij traditionele trainingssessies. Hierdoor is functional training super interessant voor mensen die een druk schema hebben, maar wel op een effectieve manier hun fitnessdoelen willen bereiken, zonder daarvoor uren in de sportschool te staan.
Toepasbaarheid voor het dagelijks leven
Zoals al eerder werd benoemd worden er bij functional training veel oefeningen nagebootst op het dagelijks leven. Hierdoor zijn veel van de oefeningen ook toepasbaar op het dagelijks leven. Denk dan bijvoorbeeld aan de activiteiten zoals het optillen van boodschappentassen, het spelen met kinderen, tuinieren, en zelfs het uitvoeren van taken op werk. Door deze bewegingen vaker te beoefenen in een vertrouwde omgeving, is het zo dat deze taken gemakkelijker en minder belastend worden.
Tips voor functional training
Focus op basis bewegingspatronen
Focus je trainingen op de essentiële bewegingspatronen zoals duwen, trekken, hurken, buigen, draaien en lopen of springen. Deze oefeningen maken de basis van functional training en helpen je algemene kracht en coördinatie te verbeteren, wat direct toepasbaar is in het dagelijks leven.
Gebruik meerdere spiergroepen en train in verschillende manieren
Ga op zoek naar oefeningen die meerdere spiergroepen tegelijkertijd aanspreken en beweeg in verschillende richtingen en manieren. Dit benadert het best de real life scenario’s waarin je lichaam beweegt, verbetert je algemene lichaamscoördinatie, en maakt je training efficiënter door het nabootsen van dagelijkse activiteiten.
Het belangrijkst, luister naar je lichaam
De juiste techniek en vorm is cruciaal om het maximale uit je oefeningen te halen en blessures te voorkomen. Besteed bij elke oefening en beweging veel tijd en aandacht aan je houding. Luister tegelijkertijd ook goed naar je lichaam; weet het verschil te herkennen tussen spierpijn die hoort bij de training en pijn die een mogelijke blessure aangeeft. Aarzel niet om professionele hulp te vragen bij twijfels ver technieken of ervaring bij pijn.
Rust en herstel
Onderschat nooit het belang van rust en herstel. Rust en herstel zijn essentieel voor het voorkomen van blessures en zorgen ervoor dat je lichaam zich kan aanpassen aan de trainingsbelastingen. Dat zorgt uiteindelijk voor betere prestaties en resultaten. Zorg ervoor dat je voldoende slaapt, voed je lichaam met de juiste voedingsstoffen, en volg een gebalanceerd trainingsschema met voldoende rustdagen.
Wil jij ook een beetje extra kracht in de activiteiten van het dagelijks leven? Boek dan nu je Bou(w)gesprek.